Hovädz​í​ strogano​v​

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

500 g hovädzieho mäsa (sviečková, alebo falošná sviečková)
250 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
250 ml kyslej smotany
250-300 g šampiňónov (čerstvé alebo z konzervy)
2 stredné sterilizované kyslé uhorky
1,5 dl bieleho vína
1 stredná cibuľa
2 PL plnotučnej horčice
2 PL paradajkového pretlaku
2 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ
olej


Príprava

1. Šampiňóny ak sú čerstvé, očistíme, ak z konzervy, tak zlejeme z nich vodu. Vo väčšej panvici (do ktorého sa zmestí potom aj mäso) ich rýchlo opražíme, aby dostali zlatistú ​farbu. Keď sú hotové, vyberieme ich a odložíme na bok.

2. Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie ​kúsky (cca 5x5 cm) alebo na pásiky. Na tej istej panvici ho opražíme na menšom množstve oleji, osolíme, okoreníme. ​Mäso má byť opražené z každej strany​, potom ho tiež vyberieme​ z výpeku​. Mäso nepečieme dlho, hlavne, ak máme pravú sviečkovú.

3. Cibuľu nakrájame na menšie kocky, pridáme do ​výpeku a orestujeme do sklovita. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme roztlačený cesnak, horčicu a paradajkový pretlak a všetko dôkladne pomiešame a opražíme. Keď sa na panvici objavia prilepené časti z omáčky, ktoré sa skaramelizovali, podlejeme rýchlo vínom, aby ​sa prilepené čiastočky rozvarili a omáčku príjemne dochutili. Omáčku varíme​ ešte​ niekoľko minút, aby sa z vína ​vyparil ​alkohol.

4. Do omáčky pridáme na kocky pokrájanú kyslú uhorku (*), ​nasekanú petržlenovú vňať, ​kyslú smotanu a smotanu na varenie. Všetko dôkladne pomiešame, ​necháme zovrieť a môžeme pridať opečené mäso.

5. Mäso varíme pod pokrievkou cca 10 minút - v prípade, ak pracujeme ​so ​sviečkovou. Ak Stroganoff robíme z falošnej sviečkovej, tak doba varenia a pečenia sa predlžuje, lebo falošná sviečková potrebuje viac ​č​asu varenia, aby zmäkla.

Hotové hovädzie mäso na spôsob ​s​trogano​v​ podávame​ s​ dusenou ryžou alebo cestovinami.

(*) Pri tomto postupe do omáčky môžeme spolu s uhorkou pridať aj sterilizované cibu​ľ​ky a kôru z citróna.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Gazdovské morčacie prsíčka
Pikantná nátierka
Sabolčská makovo-jablková torta
Kura na mede a horčici
Plzeňská štrúdla
Šišky s jablkami
Celozrnné špagety s artičokami a sušenými paradajkami
Jablkové mafiny
Zamatová roláda
Krémová tekvicová polievka