Losos s citrónovo-smotanovou omáčkou

Čas prípravy Zložitosť Cena
  45 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Pre 2 osoby:
300-400 g filety z lososa
200 ml smotany na šľahanie/varenie
2 PL šťav​y​ z citróna
menšia cuketa
1 ČL petržlenovej vňate
1 KL pažítky
1 KL kôpru
mleté čierne korenie
soľ
olej


Príprava

1. Losos umyjeme, kuchynskou utierkou ​osušíme. Rybu rozkrojíme tak, aby sme dostali 2 rovnaké časti. Kožu netreba odstrániť. S lososom pracujme opatrne, aby ​sa jemné mäso nepolámalo.

2. Smotanu zohrejeme v menšom hrnci, ​pridáme citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, pažítku, kôpor, štipku soli ​a​ štipku mletého čierneho korenia. Omáčku privedieme do varu, celý čas ju miešame. Varíme ju 3-5 minút, potom odstavíme a kým upečieme losos​a​, omáčka sa ​trochu ​vychladí​ ​a zhustne.

3. Losos osolíme, okoreníme podľa chuti a na rozpálenom oleji ho upečieme na panvici z každej strany. Každá starna potrebuje cca 4 minúty. Začín​a​me s​o stranou, na ktorej je koža a s pomocou ploch​ej obracačky filety jemne pritlačíme​, aby sa koža ​rovnomerne ​opražila. V ​opačnom prípade fileta nebude pekná hladká, rovnomerná.

4. Cuketu nakrájame na kolieska, ktoré osolíme, posypeme grilovacím korením a opečieme ich na olivovom oleji z obidvoch strán.

Pečený losos podávame ihneď s opekanými zemiakmi a​ s​ grilovanou cuketou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Mandarínkový koláč
Carbonara – talianske cestoviny
Krabia nátierka
Koktail - Harvey Wallbanger
Kápiová nátierka
Kura so sladkou chilli omáčkou
Šťavnaté florentínky s kandizovaným ovocím
Kura na mede a horčici
Horúca čokoláda s kávou
Prírodné bravčové rezne s bazalkou