Ossobuco - hovädzia nožina na taliansky spôsob

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

1,2 - 1,4 kg hovädzej alebo teľacej nožiny s kosťou
20 dkg mrkvy
10 dkg zeleru
30-35 dkg cibule
4 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
7 dkg masla
soľ, mleté čierne korenie
1 bobkový list
1 konzerva lúpaných paradajok, alebo 4-5 čerstvých paradajok
2 dl suchého bieleho alebo červeného vína
4 -5 dl vývaru (môže byť aj z bujónu)

Na gremoládu:
1 hŕstka zelenej petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
strúhaná kôra z 1 citróna


Príprava

Tento recept pochádza z okolia Milána. Názov osso buco znamená: deravá kosť.

1. Pláty mäsa poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili prípadné úlomky kostí, potom papierovou utierkou osušíme. Zeleninu očistíme a postrúhame na strúhadle na jablká. Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame.

2. Mäso osolíme, okoreníme. Vo väčšej panvici rozohrejem olivový olej a maslo na ktorom mäso z každej strany opečieme, aby jednotlivé pláty mali opečenú kôru a peknú zlatohnedú farbu. Takto dostane mäso výraznú chuť.

3. Upečené pláty mäsa vyberieme z výpeku a odložíme. Vo výpeku orestujeme cibuľu, zeleninu a cesnak. Pridáme koreniny, víno, vývar, soľ. Môžme pridať aj štipku cukru. Kusy mäsa vrátime do hrnca a 2 - 2,5 hodiny varíme pod pokrievkou. Mäso má byť mäkké a šťavnaté, ktoré sa rozplýva na jazyku, vtedy je najchutnejšie.

4. Keď je mäso skoro hotové, pripravíme si gemoládu: petržlenovú vňať a cesnak nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, pomiešame a dáme do malej misky. Mäso podávame posypané gremoládou.

Podávame s ľubovoľnou prílohou (najvhodnejšie je risotto alebo kukuričná polenta)




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Koktail - Harvey Wallbanger
Koktail - Banana Daiquiri
Toastová bomba
Syrové štvorčeky so sezamom
Marhuľové rezy
Zemiaky so zeleninou a mäsom pečené v alobale
Zbojnícke ražniči
Paratha - indický chlieb
Halušky maslové
Prekladaný karfiol