Ossobuco - hovädzia nožina na taliansky spôsob
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
120 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
1,2 - 1,4 kg hovädzej alebo teľacej nožiny s kosťou
20 dkg mrkvy
10 dkg zeleru
30-35 dkg cibule
4 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
7 dkg masla
soľ, mleté čierne korenie
1 bobkový list
1 konzerva lúpaných paradajok, alebo 4-5 čerstvých paradajok
2 dl suchého bieleho alebo červeného vína
4 -5 dl vývaru (môže byť aj z bujónu)
Na gremoládu:
1 hŕstka zelenej petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
strúhaná kôra z 1 citróna
Príprava
Tento recept pochádza z okolia Milána. Názov osso buco znamená: deravá kosť.
1. Pláty mäsa poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili prípadné úlomky kostí, potom papierovou utierkou osušíme. Zeleninu očistíme a postrúhame na strúhadle na jablká. Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame.
2. Mäso osolíme, okoreníme. Vo väčšej panvici rozohrejem olivový olej a maslo na ktorom mäso z každej strany opečieme, aby jednotlivé pláty mali opečenú kôru a peknú zlatohnedú farbu. Takto dostane mäso výraznú chuť.
3. Upečené pláty mäsa vyberieme z výpeku a odložíme. Vo výpeku orestujeme cibuľu, zeleninu a cesnak. Pridáme koreniny, víno, vývar, soľ. Môžme pridať aj štipku cukru. Kusy mäsa vrátime do hrnca a 2 - 2,5 hodiny varíme pod pokrievkou. Mäso má byť mäkké a šťavnaté, ktoré sa rozplýva na jazyku, vtedy je najchutnejšie.
4. Keď je mäso skoro hotové, pripravíme si gemoládu: petržlenovú vňať a cesnak nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, pomiešame a dáme do malej misky. Mäso podávame posypané gremoládou.
Podávame s ľubovoľnou prílohou (najvhodnejšie je risotto alebo kukuričná polenta)
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Koktail - Harvey WallbangerKoktail - Banana DaiquiriToastová bombaSyrové štvorčeky so sezamomMarhuľové rezyZemiaky so zeleninou a mäsom pečené v alobaleZbojnícke ražničiParatha - indický chliebHalušky maslovéPrekladaný karfiol