Žemličky s hrozienkami

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) diana
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

500 g múky
30 g droždia
¼ l vlažného mlieka
¼ ČL soli
50 g masla
125 g tmavých hrozienok
1 rozhabarkované vajce


Príprava

1. Do jamky v strede múky rozmrvíme droždie, zalejeme mliekom a s troškou múky rozmiešame a dáme vykysnúť.
2. Roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť. Ešte tekuté ho pridáme ku kvásku. Osolíme a vypracujeme do hladkého cesta. Dáme vykysnúť na dvojnásobný objem.
3. Vmiesime hrozienka a cesto vyvaľkáme do tvaru valca, z ktorého nakrájame 20 kúskov. Každý kúsok rukami vyformujeme do gule.
4. Surové žemličky ukladáme na vymastený plech. Každú na povrchu narežeme do tvaru kríža. Ešte raz dáme vykysnúť na dvojnásobný objem. Po vykysnutí ponatierame rozšľahaným vajcom a v strede rúry upečieme dozlatista.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Zeleninová polievka
Tvarohový koláč – nie sladký
Kapustový šalát Coleslaw so šunkou
Španielske briošky
Pečená kačka s pomarančom a zázvorovou cibuľou
Marhuľový koláč
Jemný bratislavský šalát
Marhuľové rezy
Pikantná nátierka
Čerešňová torta z krehkého cesta